DİYARBAKIR İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

DİYARBAKIR’DA TURİZM HAFTASI ETKİNLİKLERİ BAŞLADI

  Diyarbakır Valiliği tarafından 15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanacak olan Turizm Haftası’nın açılış programı düzenlendi.

 

            Cahit Sıtkı Tarancı Kültür Merkezi'nde gerçekleşen etkinliğe Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç, Vali Yardımcısı Ahmet Dalkıran, merkez ilçe kaymakamları, İl Emniyet Müdürü Dr. Halis Böğürcü, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Ahmet Sayar, TÜRSAB temsilcisi Serdar Kahraman, kamu kurum ve kuruluş temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.

 

            Programda ilk konuşmayı TÜRSAB Temsilcisi Serdar Kahraman, Diyarbakır’ın tarihi ve kültürel zenginliklerinden söz ederek TÜRSAB’a Diyarbakır Valiliği tarafından tahsis edilen Dağkapı Burcu için Vali Aksoy’a teşekkür etti.

 

Rektör Prof. Dr. Saraç, “Hepimizin bu kenti bilmemiz gerekiyor”

 

 

 

            Daha sonra konuşan Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç ise, "Hepimizin bu kenti bilmemiz gerekiyor. Diyarbakır'ımız tüm dünyanın akın edeceği bir hazinedir. Maalesef o hazinenin üstü kapatılmış, tozlanmış, örümceklerle örülmüş. Bizler valilikle bunu açmaya çalışıyoruz ama yeterince açamadık. O hazineyi açmamız gerekiyor" dedi.

 

 

 

Sayar, “Ekonomik olarak büyümemiz için potansiyelimizi turizm sektörüyle artırmamız gerekiyor”

 

            Ekonomik olarak büyümede turizm potansiyelinin kullanılması gerektiğini anlatan DTSO Başkanı Ahmet Sayar da, "Türkiye'ye gelen bir turist ortalama 824 dolar para bırakıyor. Biz 1,5 milyon turisti Diyarbakır'a getirdiğimizde gayri safi milli hasılamızın yüzde 40 artması anlamına geliyor. Bu potansiyelimizden faydalanmamız için mutlaka bu ülkede barışı sağlamamız gerekiyor. Son dönemlerde yaşanan gerilimlerde hepimizin soğukkanlı ve barışta ısrar edecek bir şekilde aşmamız gerekiyor" dedi.

 

 

 

Vali Aksoy, “Yatırımlardaki Hızlı Artış Diyarbakır’ı Adeta ‘Yıldızı Parlayan Bir Marka’ Haline Getirmektedir”

Programda konuşan Vali Aksoy, “Kıtaların birleştiği, üç yanının denizlerle çevrildiği, dört mevsimin bir arada yaşandığı, kültür ve medeniyetlerin buluştuğu bir coğrafyada yer alan Türkiye’nin turizm potansiyeli, bugün en önemli kaynaklarımızdan biri haline gelmiştir. Sahip olduğu zenginlik ve güzellikleriyle Diyarbakır da turizmde gerçekleştirdiği ve bundan sonra da gerçekleştireceği atılımlarla başta ülkemiz olmak üzere dünya turizmi içindeki önemini giderek arttırmaktadır. Tarihi ve kültürel mirasımız ile birlikte hemen hemen her sektöre yayılan yatırımlardaki hızlı artış Diyarbakır’ı adeta ‘Yıldızı Parlayan Bir Marka’ haline getirmektedir. Hepimizin çok iyi bildiği gibi, dünyada son yıllarda turizm eğilimleri değişmekte ve çeşitlenmektedir. Deniz, kum ve güneş turizmi dışında tarih, kültür, inanç, kongre, fuar, gurme ve ekoturizm gibi yeni ve farklı turizm alanları hızla gelişmektedir. Bu manada şehrimizin hem söyleyeceği hem sağlayacağı hem de turizm adına yapacağı çok şeyler olduğunu özellikle ifade etmek istiyorum. Bu anlamda özellikle tarih ve kültür turizmimize ilave olarak kongre turizmine yönelik çalışmaların şehrimize büyük bir ivme kazandıracağını vurgulamak istiyorum. Ülkemizin 2023 yılında en fazla turizm geliri elde eden beş ülke arasında yer alma hedefinin Diyarbakır için de önemli getirileri olacağını düşünüyorum ve özellikle “çeşitlendirilebilir turizm” kavramının içini doldurmamızın hayati olduğunu görüyorum. Bunu gerçekleştirdiğimiz takdirde Diyarbakır için 2023 yılı için 1 milyon turist ziyaretçi rakamının hiç de uzak olmayan bir hedef olduğunun altını önemle çizmek istiyorum” dedi.

Vali Aksoy, “2014 yılı verilerine göre, 260 bin turist Diyarbakır’ı ziyaret etti”

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 2014 yılı verilerine göre, 260 bin yerli ve yabancı turistin Diyarbakır’ı ziyaret ettiğini aktaran Vali Aksoy, “ Her ne kadar ilimize gelen yerli ve yabancı turist sayıları halen istediğimiz düzeyde olmasa da, özellikle çözüm sürecinin getirdiği huzur ve barış iklimi sayesinde son iki yılda ilimize gelen turist sayılarında çok ciddi yüzdesel artışlar yaşandı. Yabancı turist sayısı % 120’ler civarında artarken yerli turist sayımız da yüzde %35 ler civarında artış gösterdi. Bu da çok açık ve net bir şekilde göstermektedir ki, bölgemizdeki huzur iklimi devam ettikçe turist sayılarımızda daha yüksek yüzdelerle artışlar görebileceğiz. Yine otelcilik yatırımlarıyla da mevcut yatak sayımız 4500’lerden 6100’lere kadar önümüzdeki 2 yıl içerisinde hızla yükselecektir. Ancak burada önemli bir konunun da altını çizmek istiyorum. Turizmdeki başarının sadece yatak sayısı ve yatırım konusu ile ilgili olarak düşünülmemesi gerekmektedir. Bir bütün olarak hepimizin turizm gündemimizle ilgili, kamu, özel ve sivil ayaklar olarak aynı dili konuşması çok büyük önem arz etmektedir” şeklinde konuştu.

Vali Aksoy, “12-13-14 Haziran Geniş Katılımlı Turizm Toplantısı Gerçekleştireceğiz”

Diyarbakır’ın, tüm bu değişim sürecinde olumlu yönde etkilenen ama sahip olduğu zenginlikler ile kıyaslandığında gelişimi geciken bir kent olduğunu belirten Vali Aksoy, “ Bu doğrultuda yaklaşık 6 ay önce başladığımız görev süresince, Diyarbakır’ın hem turizm zenginliklerini hem de kullanılabilir tüm dinamiklerini karar vericiler ve sektöre katkı koyanlarla ele alma gayreti içerisindeyiz.  Bunu en üst düzeyde sağlamak için Kasım ayı sonunda İstanbul’da Feshane etkinliklerimizde Başaran Ulusoy Bey ve TURSAB yetkilileriyle yaptığımız Diyarbakır gündemli buluşmamızda, şehrimizi turizm sektörü temsilcilerine daha iyi tanıtabilmek adına geniş katılımlı bir toplantı gerçekleştirme kararı almıştık. Yaptığımız görüşmeler neticesinde 12-13-14 Haziran tarihlerinde bu toplantıyı yapma kararını aldık ve bu doğrultuda ilimizdeki kurum temsilcilerimizle birlikte bu çalışmayı yürütüyoruz. Diyarbakır Valiliği olarak Kalkınma Bakanlığı tarafından ilimize ayrılan önemli kaynaklarla Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı kapsamında tanıtım, restorasyon ve projelendirme gibi birçok çalışma yürüttük. Bu kapsamda Diyarbakır’ın tarihini yeniden canlandırmayı ve yapılan yatırımlar ile Diyarbakır’ı her saat canlı, ‘Yaşayan Bir Şehir’ yapmak amacıyla çalışıyoruz. Bu kapsamda özellikle son 10 yılda ilimizde yaptığımız restorasyon çalışmalarında yaklaşık 110 milyon TL’ler civarında yatırım yaptığımızın da altını önemle çizmek istiyorum” dedi.

“Diyarbakır için güçlü bir ‘Marka Yönetim Çalışması’ yapmamız gerektiğine karar verdik”

Turizm alanında yapılan çalışmalara da değinen Vali Aksoy, “Turizmin Diyarbakır için her geçen gün artan önemine binaen, Diyarbakır Valiliği olarak hazırladığımız yeni projelerle Diyarbakır için güçlü bir ‘Marka Yönetim Çalışması’ yapmamız gerektiğine karar verdik. Kentin üzerinde özellikle güvenlik eksenli oluşan yanlış imajı ortadan kaldırmak amacıyla çalışmalarımız içerisine ‘Marka Kent Diyarbakır'ı dahil ederek kent üzerinde yeni bir imaj çalışması yapmayı ve ‘Görmeden Dönülemeyecek Yer’ olarak hafızalara kazımayı amaç edinmiş bulunuyoruz. Marka Kent Diyarbakır imajımızı güçlendirecek en önemli konuların başında ise havayolu taşımacılığı gelmektedir. Yıllık yolcu kapasitesi 1,5 milyonu aşan Diyarbakır havalimanında 2014 yılında yaklaşık 14.000’e yakın uçak seferi ile 1,7 milyon yolcu taşınmıştır. Yatırım bedeli 202 milyon TL olan, 6 körüklü kapısı ve 4 tane de açığa park suretiyle toplamda aynı anda 10 uçakla hizmet verebilecek Uluslararası Havalimanı ile de doğrudan yurtdışı uçuş imkanlarının doğacak olması da oldukça sevindiricidir. 2015 yılı içerisinde hizmete açmayı hedeflediğimiz Havalimanımızın şimdiden Diyarbakır’a hayırlı olmasını diliyorum. Güneydoğu Anadolu Bölgesinin en büyük açık hava müzesi olan İçkale’de de yaptığımız çalışmalarda da sona yaklaştığımızı burada ifade etmek istiyorum. Ülkemizin en önemli turizm merkezlerinden biri olacak olan İçkale’ye Mayıs ayı içerisinde ziyaretçi kabul ederek, açılışını gerçekleştirmek istiyoruz” şeklinde konuştu. 

Vali Aksoy, “Temmuz Ayında UNESCO Dünya Kültür Mirasları Listesi’nde Diyarbakır’ı Görmenin Mutluluğunu Yaşayacağımıza İnanıyorum”

“Geçtiğimiz yıl Şubat ayı içerisinde müracaat dosyasını UNESCO’ya gönderdiğimiz Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçelerimizin, Temmuz ayında UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine eklenmesinin haklı gururunu hep birlikte yaşayacağımıza olan inancımı da özellikle ifade etmek istiyorum” diyen Vali Aksoy sözlerini, “Bu arada önümüzdeki günlerde tanıtımlarını yapacağımız belgesel, çizgi film ve yeni kitap çalışmalarımızla da şehrimizi anlatma noktasında önemli adımlar atacağımızı ifade etmek istiyorum. Bu önemli adımları Ekim ayı içerisinde gerçekleştirmeyi planladığımız geniş kapsamlı ve katılımlı olarak Dicle Üniversitemizle birlikte ‘Diyarbakır Sempozyumumuz’ ve sanat çalışmalarımızla güçlendireceğimizi vurgulamak istiyorum.  Şehirler sadece tarihi ve kültürel eserlerden ibaret değildir. Bu manada Diyarbakır’da, kültür ile tarih, mimari ile felsefe öylesine harmanlanmıştır ki,  burada kurulmuş medeniyetlerin ürettiği değerler bu şehrin mirası olmuştur.  Diyarbakır bu manada adeta bir beşik şehirdir. Geliştirdiği hoşgörü, saygı, birlik ve beraberlik ruhuyla da dünyaya örnek bir şehirdir.  Sevginin, kardeşliğin ve barışın timsalidir Diyarbakır. Dünyanın şu an muhtaç olduğu bütün insani güzellikleri bağrında barındırır Diyarbakır. Bu şehrimizin turizmde hak ettiği yere gelmesi ve turizm pastasından yeteri kadar pay alabilmesi için hepimize görev ve sorumluluklar düşüyor.

 

 

“Nitelikli insan kaynağının turizm sektörünün gelişmesinde en önemli unsurlardan biri”

Özellikle turizm sektöründe ne kadar nitelikli tesisleriniz olursa olsun eğer nitelikli elemanlarınız yoksa o tesisler pek bir anlam ifade etmemektedir. Bu bakımdan eğitilmiş ve turizm sektöründe çalışacak insanlarımıza ihtiyaç vardır. Otelcilik ve Turizm Meslek Liselerimiz, üniversitemize bağlı meslek yüksek okullarımız ve turizm fakültelerimiz, turizm sektörünün ihtiyaç duyduğu insan kaynağını yetiştiren eğitim kurumlarımızdır. Bu okullardan mezun olacak öğrencilerimizin turizm sektörüne çok büyük katkıları olacağını çok iyi bilen kişilerden biriyim. Benim ilk görev yerim Muğla Valiliği’ydi ve Muğla Türkiye’deki önemli turizm bölgelerinden birisi. Turizm sektörünün hangi noktalarda nasıl geliştiğini, neler yapıldığında nasıl sonuçlar ortaya çıktığını gören yaşayan bir idareci olarak, insan kaynağının turizm sektörünün gelişmesinde en önemli unsurlardan biri olduğunu da ifade etmek istiyorum. Özellikle turizm sektöründe yer alan işletmelerimizin nitelikli eleman çalıştırmaları da büyük önem taşımaktadır. Bir servis yapılırken yapılacak olan bir hata o turistin buraya bir daha gelmesi konusunda bir tereddüt yaşamasına neden olabilir.  Eğitim almış nitelikli eleman bulamıyorsak Milli Eğitim Müdürlüğümüz aracılığıyla bu elemanları eğitelim. Onlara belirli kurslar vererek nitelikli eleman haline getirelim. Önümüzdeki günlerde turizm sektörünün Diyarbakır’ın diğer sektörlerinden farklı olarak daha hızlı gelişeceğine inanıyorum. Diğer sektörlerde de birçok değişim ve hızlanma olacaktır ama turizm sektörünün hızı diğerlerini geçecektir. Çünkü bu sektörde Diyarbakır önemli değerlere ve potansiyellere sahiptir. Yeter ki biz bunları gelen misafirlere daha iyi bir şekilde sunabilelim. İçerisinde bulunduğumuz Turizm Haftası vesilesiyle, üzerinde yaşadığımız bu hazinenin bir kere daha farkına varmak, bu hazineye hak ettiği değeri vermek ve bu değeri turizm aracılığıyla Dünyayla paylaşmak için tüm Diyarbakır sevdalılarını, ilde faaliyet gösteren tüm kurum ve kuruluşları, sivil toplum örgütlerimizi turizme katkıda bulunmaya ve bu şehir için çalışmaya davet ediyorum. Sözlerime burada son verirken daha fazla turisti Diyarbakır’da görmek temennisiyle hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum” şeklinde tamamladı.

 

            Konuşmalardan sonra gerçekleştirilen müzik dinletisinin ardından program Medeniyetler Mirası Diyarbakır Fotoğraf Sergisi’nin açılışı ve gezilmesiyle son buldu. 

 

  • turizm haftası 2015
  • turizm haftası 2015
  • turizm haftası 2015